divendres, 8 d’agost del 2014

"La letra, con sangre entra", o l'"Asilo Toribio Durán"

   Diu un conegut refrany castellà, que "la letra, con sangre entra". Això es refereix a aprendre les coses a cops. És a dir, que els mètodes pedagògics i moderns dels que fan gala ara en els nostres centres educatius avui dia no ténen rès a veure amb els métodes emprats en els postrers anys del segle XIX i la primera meitat del segle XX (sense entrar en temps més antics). Més enllà de les escoles diguem, "normals", hi havíen les escoles de reforma (reformatoris), destinades especialment, deien, als nens i joves inadaptats, conflicitus, rebels...

   Cercant informació sobre l'Asil Toribio Durán, de la que el meu oncle podría parlar molt per haver-ho patit en les seves carns, mal fariem en fer cas del que relata la Viquipèdia, on, segons diu l'autor de l'article, sembla que fós una prestigiosa escola de formació professional, on els nens es formaven com a persones i gairebè sortien de l'escola amb unes probabilitats immenses d'aconsseguir bones feines cara al futur. Això es el que vé a dir la Viquipèdia. Sembla que sigui un publicista fent un anunci d'un lloc maravellòs.

   Però la realitat és molt diferent. Sota la imatge d'"escola de reforma", s'amaga un dels episodis més  foscos de la nostra història. Amb el beneplàcit de les autoritats, s'autoritzava l'abús i els càstigs mes severs cap als alumnes de la institució. Tot emparat per la totpoderosa església catòlica aleshores. Cal no oblidar-ho.

1 comentari:

  1. L'article hagiogràfic a la Viquipèdia ha evolucionat i ara sembla molt més objectiu.

    ResponElimina